Gezondheid

Helaas is er vanuit de Raad van Beheer nog geen enkele test verplicht voor de Staffordshire Bull Terrier. Als je lid bent van de rasvereniging SBTCN veranderd daar iets aan. Dan is het enige wat verplicht is L2-HGA en HC. En ook dan word je als fokker nog gematst. Zijn de opa’s en oma’s van een combinatie vrij van deze aandoeningen hoeft er niet meer getest te worden. Helaas houd het daar op.

Daar zijn wij het niet mee eens. Wij testen daarom onze honden op L2-HGA, HC, Patella Luxatie, HD en ED. Patella Luxatie, HD en ED zijn te testen via de Raad van Beheer. Dat betekend dat voor bijvoorbeeld Patella Luxatie maar een aantal specialisten mogen testen en dat voor HD en ED ook niet iedere dierenarts de foto’s mag maken. De foto’s van HD en ED worden door een panel van specialisten via de Raad van Beheer beoordeeld, zo is de kans op een eerlijke uitslag het grootst.

Nu zijn wij wel van mening dat de onderzoeken zoals PL, HD en ED niet per definitie garanties geven. De testen laten inderdaad zien hoe het met de gewrichten van de hond zelf gesteld is, maar niet of en hoe dat de honden erfelijk belast zijn. Daarnaast zijn alle 3 de aandoeningen multifactorieel. Dat houd in dat buiten erfelijkheid meerdere factoren een rol spelen in het wel of niet ontwikkelen van een van deze aandoeningen.

De uitslagen van de testen die via de Raad van Beheer gaan zijn, na ongeveer 8/9 weken vanaf de datum van de voorlopige uitslag voor de eigenaar, op te zoeken op de site van de Raad van Beheer bij Generaties en Gezondheid Online.

Advertenties

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: